Een andere verklaring wil dat het woord 'Kalle' voortkomt uit het oud-Germaans woord 'gallus'(=haan). Onder de vlag bevindt zich op de kruising van de ra een mand, met daarin een gestolen haan voorzien van water en brood. Het feit, dat het hierbij vrijwel altijd om een gestolen haan gaat, zien velen als een verklaring, dat het gaat om een oud Germaans gebruik, waar het stelen een magische kracht bezat. De haan zelf was het symbool van vruchtbaarheid.
De plaats van de mast is traditioneel bepaald. Sinds historische tijden bevindt deze zich tussen de 'kerk en de herberg'. In de Noorse mythologie wordt de wereld voorgesteld door een boom (wereld-es), die door vier maal drie dwergen met touwen naar de vier windstreken wordt overeind gehouden. Ook nu nog worden de vier windstreken van de touwen, die de mast rechthouden, nauwkeurig aangehouden.
Verder met de mast. De mand bevindt zich zoals gemeld op de kruising van de ra en de mast. Aan beide uiteinden van de ra hangen lege kruiken, die het feest vreugde weergeven. Misschien zijn deze kruiken ooit gevuld geweest om te dienen als feestoffer aan de goden.
2 opmerkingen:
Een hele bijzondere ervaring om daar een keer bij te zijn geweest. Het jaar dat we jullie voor het eerst ontmoetten!
We spreken af dat we nog eens gezamenlijk Kallemooi gaan vieren.
Een reactie posten